Published January 10, 2024 | Version v1
Working paper Open

A migrációs narratívák keletkezése és mozgása

  • 1. PhD szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának adjunktusa.
  • 2. Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet - Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) kutatóprofesszora, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora.
  • 3. Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet - Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) tudományos munkatársa
  • 4. Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Politikatudományi Intézetének megbízott óraadója.

Description

A mai Magyarországon, amikor a migrációs narratívák előállítását és terjesztését vizsgáljuk, nemcsak a bevándorlással kapcsolatos állami politikákat kell figyelembe vennünk, hanem a magyar politikai rendszer változásait is. Nevezetesen azt a tendenciát, amely odáig fajult, hogy az Európai Parlament megállapította: Magyarország politikai rendszere ma már „választási autokrácia” (Delbos-Corfield 2022). Bár ezek a politikai rendszerben bekövetkezett változások már 2011-ben, a Fidesz 2010-es parlamenti választásokon aratott elsöprő győzelme után elkezdődtek, 2015 után felgyorsultak, és nagymértékben a „menekültválság” tematikájára épültek. A kialakulóban lévő propagandatechnológiát, más néven a morális pánikgombot (MPG)[1] arra használták fel, hogy Magyarországot az információs autokrácia (IA, Guriev–Treisman 2020) felé tereljék. Ez azt jelenti, hogy a rezsim, a hatalom megtartása érdekében jelentős mértékben az információs/médiarendszer kormányzati hegemóniájára támaszkodik, és a migráció témája központi szerepet játszik ennek a félelemkeltő gépezetnek a működésében (lásd Bocskor 2018; Gerő–Sik 2020).


[1] A morális pánikgomb egy professzionális propagandatechnológia, amelyet egy szervezet biztosít, mely agytrösztökből és kormányhivatalokból áll. A szervezetet egy, a miniszterelnöki hivatalban működő törzs működteti. 

Files

WORKING PAPERS BRIDGES_31_ National Report Hungary_Hun.pdf

Files (1.5 MB)

Additional details

Funding

BRIDGES – Bridges to assess the production and impact of migration narratives 101004564
European Commission