Published August 11, 2021 | Version v1
Other Open

5 best practices vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed over het gebruik van preserveringstools

  • 1. Netwerk Digitaal Erfgoed

Description

Als onderdeel van het project ‘Preserveringstools' van het Netwerk Digitaal Erfgoed werd in 2019 een survey onder Nederlandse erfgoedinstellingen uitgevoerd over het gebruik van preserveringstools. Uit de respons bleek dat het erfgoedveld behoefte heeft aan verhalen uit de praktijk: hoe gaan andere instellingen om met het (pre-)ingest proces? Welke preserveringstools gebruiken zij?  Bestaat er een one-size-fits-all tool?

In deze publicatie (juni 2021) zijn de ervaringen van het Noord-Hollands Archief, de Koninklijke Bibliotheek, het Regionaal Archief Zutphen, het Utrechts Archief, Tresoar en het Nationaal Archief verzameld. Erfgoedinstellingen die zelf aan de slag willen met preserveringstools, vinden hier in één oogopslag vijf best practices en talloze praktische (lees)tips.

Notes

De 5 best practices zijn: 1. Eigen regie over pre-ingest. De Pre-ingest Tool van het Noord-Hollands Archief. 2. Van voorkeursformaten naar kennisniveaus. Het denken over bestandsformaten bij de Koninklijke Bibliotheek. 3. Archief-metadata op orde krijgen. Gezamenlijke ontwikkeling van ToPX Creator. 4. Het Digitaal Atelier. Zoektocht naar gemeenschappelijke preserveringsoplossingen. 5. Profiel maken van digitale archieven. Impactanalyse met FITS en C3PO bij het Nationaal Archief.

Files

5 best practices over het gebruik van preserveringstools.pdf

Files (3.9 MB)