Planned intervention: On Wednesday June 26th 05:30 UTC Zenodo will be unavailable for 10-20 minutes to perform a storage cluster upgrade.
Published June 26, 2020 | Version 1.0
Report Open

Bedreigd digitaal erfgoed op fysieke dragers. Onderzoek naar de landelijke omvang van de problematiek

Creators

  • 1. Regionaal Archief Zutphen

Description

Veel erfgoedinstellingen hebben fysieke dragers zoals cd-roms, dvd’s, cd’s, floppy’s of USB-sticks in hun collecties. Deze dragers kunnen belangrijke informatie bevatten die behoort tot het cultureel erfgoed van Nederland. Vaak weten instellingen niet goed wat ze met deze dragers aan moeten, omdat er bijvoorbeeld geen apparatuur in huis is om ze uit te lezen of omdat de drager door de jaren heen beschadigd is geraakt. Als niet tijdig actie wordt ondernomen, gaat in veel gevallen de inhoud van de drager voorgoed verloren. 

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft onderzoek gedaan naar de landelijke omvang van deze problematiek. 144 erfgoedinstellingen hebben hiertoe een vragenlijst ingevuld. Daarnaast zijn enkele praktijkvoorbeelden dieper uitgewerkt in casestudies. Instellingen van iedere omvang en binnen ieder domein hebben aan het onderzoek deelgenomen. Hierdoor mag worden aangenomen dat dit onderzoek een goede weergave is van de stand van zaken binnen de erfgoedsector.

Files

NDE-Onderzoeksrapport-bedreigd-digitaal-erfgoed-op-fysieke-dragers-juni2020.pdf