Published November 23, 2018 | Version v1
Report Open

Collectiebeschrijving Webcollectie internetarcheologie Euronet: websites gehost bij provider Euronet-Internet (1994-2017)

  • 1. dienstcoördinator webarchivering
  • 2. conservator digitale collecties

Description

In de periode 2017-2018 heeft de KB websites van cultuurhistorisch belang geselecteerd van de provider Euronet als onderdeel van het pilotonderzoek “internetarcheologie”. Deze provider is één van de oudste internetaanbieders van Nederland en is inmiddels overgenomen door Online.nl. In het bijzonder ging de aandacht uit naar websites uit de vroegste periode van het web (1994-2000). Deze ‘webwiegendrukken’ of ‘digitale incunabelen’ zijn de eerste digitaal geboren publicaties online en vergelijkbaar met de vroegste drukken op papier uit de 15e eeuw. Tot de schatten die met deze webcollectie zijn toegevoegd aan het KB-webarchief behoren onder meer de oudste website van een landelijke politieke partij die nog online was, een virtueel bankgebouw en verschillende sites van internetpioniers uit 1995.

 

De inhoud en de betekenis van de nieuwe webcollectie “Internetarcheologie Euronet-Internet (1994-2017)” is beschreven in een digitale collectiebeschrijving. De collectie zelf is te bestuderen in de leeszaal van de KB met een geldige jaarpas. Voor onderzoekers is een dataset met URL’s en een linkanalyse voorhanden. De data is vanaf donderdag 29 november onder deze link te vinden:

 

http://lab.kb.nl/dataset/web-collection-internet-archaeology-euronet-internet-webcollectie-internetarcheologie

 

Meer informatie over de webcollectie: Kees Teszelszky, conservator digitale collecties

Meer informatie over webarchivering bij de KB: Peter de Bode, dienstcoördinator webarchivering

Beiden te bereiken via: webarchivering@kb.nl

Files

2018.11.23_internetarcheologie_collectiebeschrijving_Euronet.pdf

Files (1.1 MB)