Published February 20, 2018 | Version v1

Progne chalybea

  • 1. Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade (ICMBio), Centro Nacional de Pesquisa eConservação de Aves Silvestres (CEMAVE). Cabedelo, PB, Brasil. & Parque das Aves. Foz do Iguaçu, PR, Brasil.
  • 2. Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade (ICMBio), Centro Nacional de Pesquisa eConservação de Aves Silvestres (CEMAVE). Cabedelo, PB, Brasil.
  • 3. Centro de Investigación Esquelde Montaña y Estepa Patagónica (CIEMEP), Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Universidad Nacional de la Patagonia San Juan Bosco. Esquel, Chubut, Argentina.
  • 4. Universidade Federal do Paraná (UFPR), Departamento de Zoologia (DZOO), Laboratório de Ecologia Comportamental e Ornitologia. Curitiba, PR, Brasil.
  • 5. Universidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências, Departamento de Zoologia. Rio Claro, SP, Brasil.
  • 6. Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade (ICMBio), Centro Nacional de Pesquisa eConservação de Aves Silvestres (CEMAVE). Cabedelo, PB, Brasil
  • 7. Fundação BioBrasil. Salvador, BA, Brasil.
  • 8. Universidade Estadual de Feira de Santana (UEFS), Departamento de Ciências Biológicas (DCBIO), Laboratório de Ornitologia. Feira de Santana, Bahia, Brasil.
  • 9. Universidade de Passo Fundo (UPF), Instituto de Ciências Biológicas (ICB). Passo Fundo, RS, Brasil.
  • 10. Comitê Brasileiro de Registros Ornitológicos (CBRO). Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
  • 11. de Passo Fundo (UPF), Instituto de Ciências Biológicas (ICB). Passo Fundo, RS, Brasil.
  • 12. Universidade de São Paulo (USP), Museu de Zoologia (MZUSP). São Paulo, SP, Brasil.
  • 13. Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Unidade Acadêmica da Garanhuns (UAG). Garanhuns, PE, Brasil.
  • 14. LouisianaState University, Museum of Natural Science. Baton Rouge, Louisiana, USA.

Description

Progne chalybea (MPR):

occurs from Mexico to northern Argentina and exhibits a migratory pattern in the south part of its distribution (Turner, 2004), where it is represented by the subspecies P. c. macrorhamphus (Grantsau, 2010). It begins nesting in RJ and MT in August-September, and departs from southern and central Brazil in the fall (March-May), when it migrates to the north of the continent, where there is a resident Amazonian population (P.c.chalybea). Large flocks have been recorded in ES (February), AM (July) and MT (October) (Sick, 1997). In RS, it breeds from October to December (Belton,1985; Maurício et al., 2013; WikiAves, 2016) where it is considered migratory (Accordi & Hartz, 2013). According to photographic records, there is also evidence of breeding activity in the Amazon and in the Southeast and South regions. In addition, it is present in SP, PR, SC and RS all year round (WikiAves, 2016), which suggests a need for further studies to confirm if only part of its population is migratory.

Notes

Published as part of Somenzari, Marina, Amaral, Priscilla Prudente do, Cueto, Víctor R., Guaraldo, André de Camargo, Jahn, Alex E., Lima, Diego Mendes, Lima, Pedro Cerqueira, Lugarini, Camile, Machado, Caio Graco, Martinez, Jaime, Nascimento, João Luiz Xavier do, Pacheco, José Fernando, Paludo, Danielle, Prestes, Nêmora Pauletti, Serafini, Patrícia Pereira, Silveira, Luís Fábio, Sousa, Antônio Emanuel Barreto Alves de, Sousa, Nathália Alves de, Souza, Manuella Andrade de, Telino-Júnior, Wallace Rodrigues & Whitne, Bret Myers, 2018, An overview of migratory birds in Brazil, pp. 1-66 in Papéis Avulsos de Zoologia 58 on page 32, DOI: 10.11606/1807-0205/2018.58.03, http://zenodo.org/record/5234679

Files

Files (1.4 kB)

Name Size Download all
md5:0c78add39d39a739ff48fb8ab9594af3
1.4 kB Download

System files (19.1 kB)

Name Size Download all
md5:793a4b679a36d8ae35f4f7575d123550
19.1 kB Download

Linked records

Additional details

Biodiversity

Kingdom
Animalia
Phylum
Chordata
Order
Passeriformes
Family
Hirundinidae
Genus
Progne
Species
chalybea
Taxon rank
species

References

  • Turner, A. K. 2004. Family Hirundinidae. In: del Hoyo, J.; Elliott, A. & Christie, D. (Eds.). Handbook of the Birds of the World, Vol. 9: Cotinga to Pipits and Wagtails. Barcelona, Lynx Edicions. p. 602-685.
  • Grantsau, R. K. H. 2010. Guia completo para a identificacao das aves do Brasil. Sao Paulo, Vento Verde.
  • Sick, H. 1997. Ornitologia brasileira. Edicao revista e ampliada. Rio de Janeiro, Nova Fronteira.
  • Belton, W. 1985. Birds of Rio Grande do Sul, Brazil. Part 2. Formicariidae through Corvidae. Bulletin of American Museum of Natural History, 180 (1): 1-241.
  • Mauricio, G. N.; Bencke, G. A.; Repenning, M.; Borges-Machado, D.; Dias, R. A. & Bugoni, L. 2013. Review of the breeding status of birds in Rio Grande do Sul, Brazil. Iheringia, Serie Zoologia, 103 (2): 163-184.
  • WikiAves - A Enciclopedia das Aves do Brasil. 2016. A Enciclopedia das Aves do Brasil. Available at: www.wikiaves.com.
  • Accordi, I. A. & Hartz, S. M. 2013. Aves em um mosaico de ambientes costeiros no sul do Brasil. Atualidades OrnitolOgicas, 172: 49-59.