Report Open Access

Toekomst voor ons digitaal geheugen. Duurzame toegang tot informatie in Nederland

Inge Angevaare

Digitale informatie is een essentieel bestanddeel van de hedendaagse kenniseconomie. De publieke sector investeert veel in de productie en verwerving van digitale informatie en wil een deel van die informatie langdurig toegankelijk houden voor gebruik in de toekomst. Maar digitale informatie vereist specifieke zorg die niet overal kan worden gegeven; gebrek aan zorg kan leiden tot verlies van belangrijke bestanden. Hoofdstuk 1 beschrijft hoe de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid het initiatief heeft genomen om te laten onderzoeken hoe de publieke sector omgaat met zijn digitale gegevens: waar wordt duurzaam beheer voortvarend aangepakt? Waar loopt digitale informatie het risico om verloren te gaan?

En hoe kunnen de risico’s beheerst worden? De Nationale Verkenning Digitale Duurzaamheid werd gefinancierd door de directie OWB van het ministerie van OCW.

Omdat het te onderzoeken veld groot en divers is en de materie relatief onbekend, kozen de onderzoekers voor semi gestructureerde interviews met belanghebbenden in de sectoren wetenschap, overheid/archieven en cultuur/erfgoed, en vulden deze informatie aan met literatuuronderzoek.

Files (1.9 MB)
Name Size
NCDDToekomstDEF2009.pdf
md5:6ec058d85bf70e0bc1ace12de5f6c3c1
1.9 MB Download
16
11
views
downloads
All versions This version
Views 1616
Downloads 1111
Data volume 20.5 MB20.5 MB
Unique views 1616
Unique downloads 1010

Share

Cite as