Book Open Access

Prijevodi i rječnici: ogled prijevoda i Hrvatsko-njemačkih i Njemačko-hrvatskih rječnika

Mikić, Pavao; Brajinović, Marijan

Ovaj disput prije svega želi prikazati stanje u prevođenju u Hrvatskoj tijekom prošlosti i sadašnjosti, a potom potaknuti na razmišljanje i otvoriti širu raspravu o prevođenju i pomagalima za prevođenje, poglavito o rječnicima. Namjera nam nije bila pisati isključivo znanstveno-teoretsko djelo s besprijekornom gramatičkom, ortografskom i stilskom korektnošću. Ovim disputom smo u najiskrenijoj namjeri željeli potaknuti izdavačke kuće kada bude ponvo tiskale analizirane rječnike isprave navedene pogrške. Dakle, nije nam se radilo o nikakvom profitu, nikakvoj populaciji imena nego isključivo o pomoći, za koju nas u stvari nije nitko pitao, ali smo mislili da bi ovo bilo dobro napraviti.

U prvom je dijelu analiza dosadašnjeg prevođenja na temelju tri monografije koje u Hrvatskoj analiziraju kvalitetu prevođenja. U tim monografijama su analizirani prijevodi službenih obrazaca, prijevodi znanstvenih knjiga, prijevodi reklama za turizam iz cijele Hrvatske.

U drugom je dijelu ovog disputa pretstavljena analiza dvojezičnih njemačko-hrvatskih ili hrvatsko-njemačkih rječnika koji su za prevođenje conditio sine qua non.

Na početku ovog disputa mora se odmah istaknuti i podvući da je njegova namjera poštena, nikoga ne uvrijediti, ništa ne omalovažavati, nikoga ne osuđivati, veliki broj rječnika pohvaliti, veliki trud autora istaći, a posbeno podcrtati da je u rječnicima mnogo više dobrih unesaka nego manje dobrih. No, ako hoćemo biti još bolji, s svi težimo prema boljem, onda je dostojno i pravedno ukazati na neke manjkavosti prijevoda i rječnika. Ovo je jedini razlog nastanka, a ova rasprava je pisana godinama, jer se iza svake analize knjige o prijevodima čekalo na rezultate. Budući da je stanje i nakon objavljivanja analize prijevoda ostalo uvijek isto, zamisao je bila da bi možda ova rasprava mogla nekoga potaknuti da počne razmišljati o novom načinu prevođenja, ali i novom načinu razmišljanja, koji polazi od pretpostavke da se za sve treba prvo napraviti temelj a onda praviti nadogradnju. Badava je poznavati i imati sve parfeme svijeta, ako se ne upotrebljava sapun!

Da li će ova monografija u ičemu uspjeti to će znati samo oni koji budu dalje analizirali prijevode i rječnike. Mi se osobno bojimo da ova monografija neće imati nikakvog učinka, no, smatrali smo dužnošću ovo napraviti, ako ne radi čitatelja, a onda radi savjesti, jer smo kao visokoškolski učitelji i sami u neku ruku isto odgovorni za loše prijevode. Možda i naši bivši studenti rade u prevoditeljskim uredima!

Možda bi na kraju trebalo izraziti nadu da će netko, radi ovih teških vremena gdje se mora ostati kod kuće ili u stanu, ipak pročitati ovu monografiju.

Files (1.4 MB)
Name Size
prevodenje_PM.pdf
md5:67cc3e8589f22dc35283ed894a2a9251
1.4 MB Download
196
423
views
downloads
All versions This version
Views 196196
Downloads 423423
Data volume 582.3 MB582.3 MB
Unique views 157157
Unique downloads 366366

Share

Cite as